Zexe - Zahanaua Gastronomica
Masa de Crăciun
Jumări boierești
Pentru că, spre deosebire de țărani, boierii își permiteau să le facă din garf 250 g
47,00Sărmăluțe din carne de porc mistreț în foi de varză
Sărmăluțe potrivite cu grijă și mirodenii, în foaie de varză murată, coapte îndelung la foc mic în cuptor cu garnitura de varza calita si mamaliguta200/150 g
83,00Jumări de somn
Parfumate cu usturoi și prăjite la foc iute ca să mai cereți o porție200 g
67,00Sarmale din piept de gâscă în foi de viță
Delicatesă absolută a bucătăriei interbelice, demnă de a reintra în atenția dumneavoastră200/50 g
94,00Răcitură de curcan cu ou de prepeliță
Fiartă îndelung și spumată des pentru a rămâne clară și îmbâietoare130 g
38,00Salată de boeuf
Mâncare strict românească, (dar cum să-i spui ” Salată de Bou”) având la bază o salată200 g
47,00Masa de Paște
Sărmăluțe din carne de porc mistreț în foi de varză
Sărmăluțe potrivite cu grijă și mirodenii, în foaie de varză murată, coapte îndelung la foc mic în cuptor cu garnitura de varza calita si mamaliguta 200/150 g
83,00Antreuri reci
Foie Gras Entier cu dulceață iute de portocală și jeleu de tămâioasă
Am găsit rețeta în cartea Dnei Ecaterina Colonel Steriade, publicată în anul 1871, ne-a plăcut și o reintroducem în circuitul gastronomic Românesc 100 g
93,00Batog de pește cu sos de hrean
Adesea întâlnit pe mesele moroșenilor, între doua carafe de pălincă 80/170 g
48,00Fasole făcăluită
Pusă la muiat de cu seară, fiartă în apă ce se schimbă de 3 ori, dreasă cu zeamă de usturoi, sare și ornată cu solzișori de ceapă trasă în puțin ulei cu boia dulce 200/30 g
33,00Icre de știucă
Preparate simplu după rețeta originală a negustorilor din Brăila 80 g
45,00Piept de rață afumat
Maturat în sare cale de două săptămâni și lăsat la fum până rezultă ce urmează 100 g
54,00Răcitură de curcan cu ou de prepeliță
Fiartă îndelung și spumată des pentru a rămâne clară și îmbâietoare 130 g
38,00Zacuscă de casă (ușor picantă)
Vinete coapte pe tablă, ardei kapia și gogoșar, ceapă din belșug, mirodenii și condimente tocate, fierte laolaltă și scăzute apoi la foc mic în cuptor 200 g
45,00Zacuscă de sturion
Cu castraveți, arpagic și pește mai degrabă bulgăresc, că al nostru încă nu s-a copt 180 g
48,00Zacuscă boierească cu hribi
La fel ca prima, dar înnobilată de ciupercă la mare modă acum, sub porecla de Funghi Porcini, de nu mai știu mușterii ce bagă in gură când intră în pițărie 180 g
53,00Afumături 100g
Şunci, costiţe hituite, antricoate fierte sau uscate, slănină fiartă în moare, cârnaţi picanţi şi multe altele, preparate după reţete clasice cu ingrediente naturale, realizate în carmangeria proprie sub marca “Povestea Porcului” 100 g
36,00Muşchiuleţ / file crud afumat de porc Mangaliţa
Din carmangeria proprie 100 g
53,00Terină de raţă cu dulceaţă de arpagic
După o reţetă împrumutată de la profesorii din Franţa. Cuprinde ficat de raţă îndopată, vin de Porto, mirodenii şi este însoţită de o dulceaţă de arpagic. 100 g
63,00Salată de vinete
Proaspăt coapte la flacară şi amestecate cu solzişori de ceapă. 200 g
41,00Salata de naut cu trufe negre- 200gr
Imprumutata de la turci si inobilata cu trufe negre
50,00Salată de boeuf
Mâncare strict românească, (dar cum să-i spui ” Salată de Bou”) având la bază o salată 200 g
47,00Antreuri calde
Tuslama regală din muchie și mură
Fiertură de-o noapte dreasă cu mujdei și iaurt, servită fierbinte, tuslamaua regală a fost la epocă mâncare de bază în mai toate cârciumile Bucureștene 300 g
50,00Jumări boierești
Pentru că, spre deosebire de țărani, boierii își permiteau să le facă din garf 250 g
47,00Momiţe cu sos de usturoi copt şi vin
Delicatesa frantuzeasca greu de gasit 150/30 g
57,00Fălcuțe de porc la garniță
O altă delicatesă uitată, pe care vrem s-o restituim spre delectare 150 g
62,00Pipote de rață confiate
Se taie rața, se scoate rânza și se fierbe în grăsimea adunată, parfumată cu ceva mirodenii, la foc mic, cale de câteva ceasuri 120 g
55,00Jumări de somn
Parfumate cu usturoi și prăjite la foc iute ca să mai cereți o porție 200 g
67,00Chifteluțe Zexe
Mult mărar, carne mustoasă, ceapă, usturoi, miez de pâine în lapte, o compoziție menită să redea chiftelei prestigiul de altădată 250 g
50,00Ciorbe
Ciorbă de burtă (schembea)
Adusă de turci și adaptată la plăcerea românului prin adaosurile creatoare de smântână și gălbenuș, zarzavat și oțet, ciorba de burtă ce a trezit din mahmureală generații de-a rândul, este acum piesa de rezistență în patrimoniul culinar național 400 g
42,00Ciorbă de ied
Cu smântână și tarhon, dupa o rețetă ardelenească uitată 70/ 300 g
47,00Ciorbă de potroace (din pui din curte)
Se ia un pui de țară, se fierbe cu zarzavaturi, se acrește la limita suportabilului astfel rezultând o zeamă ce scoate băutura din chefli și untul din bucătari 100/ 300 g
38,00Borş bucovinean cu ciuperci
Pentru că mai sunt şi muşterii fără dezlegare la carne, ce nu vrem să plece nemâncaţi! 80/300 g
36,00Ciorba de perisoare
Din carne tocata fin si fiarta scurt in bors de tarate. 100/300gr
38,00Salate aperitiv
Frunze de salate de tot felul cu brânză de bivoliţă umplută cu trufe negre şi dressing de ridiche şi boabe de muştar
300 g
62,00Frunze de salate cu dressing de portocală şi andive cu pipote confiate de raţă, piept de raţă afumat şi foie gras
300 g
65,00Salată rucola cu somon afumat cu dressing de hrean, usturoi sălbatic, salvie, mentă şi seminţe de rodie
300 g
67,00Frunze de spanac cu dressing de zmeură cu brânză de capră, seminţe de dovleac coapte
300 g
67,00Frunze de salată cu avocado, roşii de grădină, chives, seminţe de dovleac şi dressing de lămâie
300 g
57,00Cărnuri alese
Mușchi de vită argentinian
Bine fript, așa și așa sau în sânge, cum vă place 200 g
144,00Piept de bibilică ( de curte )
Din bibilica, crescuta libera si neinghesuita de se tine carnea pe oase 200 g
82,00Pulpe de bibilică ( de curte )
Aceeasi bibilica, alta parte anatomică 200 g
74,00Ceafă de mangaliță-250g
Porcul de Mangalița, “Uleiul de măsline pe patru picioare” , fără colesterol, cu un conținut de Omega 3, 6 și 9 superior Somonului. Recomandat copiilor, bătrânilor și persoanelor cu probleme cardiovasculare și căutat cu insistență de cunoscătorii sănătoși datorită gustului de excepție. Crește într-un an cât alții în trei luni și dacă îl întâlniți pe stradă îl recunoașteți după părul lânos, lung și creț, fapt ce i-a atras porecla de “OAIE cu ȘORICI” 250 g
103,00Antricot de vita
350gr
204,00Piept de curcan-200gr
82,00Grătar la jar
Patricieni-100gr
Piesă de rezistență a localurilor interbelice, uitată mai apoi, acest amestec nobil de cărnuri și arome a fost o importantă sursa de desfătare a mușteriilor. Ne facem datoria de a-i readuce în atenția Dvs. într-o interpretare proprie a rețetei Domnului Bacalbasa 100 g
34,00Cârnăciori picanți- 100g
Având la bază compoziția cârnaților de Pleșcoi, umanizată mai apoi în carmangeria noastră 100 g
36,70Cărnați Zexe-100g
Rețeta lui Nea Florică, carmangier cu talent (ce l-a avut ucenic netalentat și pe Matache, de-a ramas doar măcelar) 100 g
36,70Pastramă din cotlet de berbecuţ dezosat-200gr
Ca n-am mai avut bani de pulpă, care-i tare şi aţoasă. 200 g
82,00Mușchiuleț de berbecuț-100g
”O bezea de carne”, aromatizată în baițuri și maturată la rece timp de două zile 100 g
50,00Mititei Zexe (probabil cei mai buni din tară)
Invenție Românească de la sfârșit de secol XIX, amestec fericit de cărnuri, zemuri și condimente, ce au stat la odihnă două zile pentru a se împreuna cât mai bine. Incontestabil, una dintre emblemele Bucătariei noastre 80 g/ buc
11,00Mâncăruri gătite la cuptor sau la tigaie
Rasol de berbecuț cu garnitură de piure prăjit
Copt îndelung cu mirodenii proaspete și cu un sos brun, dres din tava în care a zăcut opt ore la foc molcom 350/200 g
96,00Tocăniță de vițel
Tocăniță răzășească din carne de vițel, adaptare fericită a unei rețete culese și publicată de Radu Anton Roman 200/100 g
78,00Fălcuțe de vițel în sos de vin
Nu le-am găsit pe la noi decât crude, le-am fiert vreo zece ore și le-am înnobilat cu un sos creat tot de Amalia. Și lângă acestea am așezat un piure prăjit cu ceapă 200/170 g
102,00Pulpă de rață confiată, cu garnitură de varză și ardei iute
180/200 g... bună de te ascunzi ca să o mănânci singur
83,00Ficat de rață îndopată ( sau foie gras)
Pus la foc iute și servit cu o garnitură de dulceață de portocale sau mere 200/180 g
144,00Sărmăluțe din carne de porc mistreț în foi de varză
Sărmăluțe potrivite cu grijă și mirodenii, în foaie de varză murată, coapte îndelung la foc mic în cuptor cu garnitura de varza calita si mamaliguta 200/150 g
83,00Sarmale din piept de gâscă în foi de viță
Delicatesă absolută a bucătăriei interbelice, demnă de a reintra în atenția dumneavoastră 200/50 g
94,00Chiftelute marinate de dovlecei cu garnitura de piure cu busuioc
Reteta de la Manastirea Agapia- 300/150gr
68,00Coada de vita si falcute de vita la cuptor cu prune si visine confiate cu garnitura de piure de telina cu trufe negre
Reteta din epoca brancoveneasca 350/150gr
102,00Specialități măcelărești
Creier de vițel
După cum alegeți, la pergament, în pesmet sau măcelăresc *Vă rugăm sa mentionați în căsuța de mai jos 100G
35,00Pizdulice- 100gr
Piesă uitată și rar găsită pe meniuri, pentru că îndeobște era mâncată de parlagii, frăgezimea acestui mușchi neexersat este cu totul deosebită 100 g
34,00Momiţe
Mare delicatesă în Franţa de-o mănâncă numai bogaţii. Până şi-or da seama şi ai noştri la preţul de numai 100 g
33,00Fudulii de tăuraș
Mângâiate cu zeamă de lămâie, frecate cu sare și mirodenii și fripte apoi la jar 100 g
33,00Măduvioare
Prăjite în mălai sau în pergament pe grătar, dupa cum vă e poftă 100 g
33,00Pastramă de curelusă
Altă specialitate măcelărească fragedă, muşchi abdominal minuscule, greu de decupat. Noroc cu Iulian! 100 g
40,80Ficat de viţel de lapte în prapur
Opţional cu sos de măduvă de vită scăzut cu vin roşu. 100 g
38,40Pește
Saramură de crap
Cu mămăliguță și ardei iute (rețetă dobrogeană) 250 g
83,00Crap fript
Cu sos de usturoi, ardei iute și mămăliguță (rețeta bunicii) 250 g
77,00Rondele de sturion
Pește nobil, perpelit la jar și servit cu o garnitură de spanac preparată după rețeta lui Viorel de la Poarta Schei 200/180 g
106,00Crap prăjit
Cu sos de usturoi, ardei iute și mămăliguță (rețeta bunicii) 250 g
77,00Pană de somn la grătar
Bun pește și atent ales să n-aibă miros de mal 250 g
78,00File de șalău cu sos de capere
Românesc, pentru că avem Dunăre nu Nil. Cu mujdei, cu sos de capere si cartofi natur 200/100 g
89,00Somon sălbatic la grătar cu garnitură de legume sotate în unt cu sos de ghimbir
200/180 g
103,00Garnituri
Cartofi copți
În jar cu sos de smântână și usturoi 350 g
35,00Cartofi piure
Prăjiți sau cu lapte, la alegere 300 g
29,00Cartofi cu rozmarin
La cuptor cu ulei și plantă, până se rumenesc 200 g
29,00Cartofi cu sos de îngheţată de trufe şi telemea veche de oaie
Când trufa se întâlneşte cu oaia şi se bat pe un cartof 200 g
33,00Cartofi gratinați la cuptor cu pastă de brânză albastră
Un amestec de savori 300 g
38,00Varză călită în untură de rață
Zăcută 4 ore la foc mic, împreună cu boabe de piper, dafin și ceva afumătură...un deliciu 250 g
38,00Legume la grătar
Întoarse o dată, stropite cu puțin ulei și prăfuite cu sare 200 g
33,00Ciuperci la grătar
Perpelite iute să nu se scorojească 200 g
33,00Legume proaspete sotate în unt cu sos de ghimbir
Perpelite în unt şi presărate cu ghimbir şi o pilitură de usturoi 200 g
42,00Spanac Poarta Schei
O garnitură preparată după rețeta lui Viorel de la Poarta Schei 180 g
45,00Mămăliguță pripită
Dar vârtoasă, din mălai adus lunar de la moara din Măgurele 300 g
9,00Salate
Murături asortate
Murături de tot felul puse și pritocite de Nuța, soacra mea, cu pricepere moștenită de la bunica Oica ce-a tot perfecționat rețeta în cei 94 de ani de viața 300 g
30,00Salată de sfeclă cu hrean
Din sfeclă coaptă îndelung și servită cu hrean ras 200/20 g
28,00Salată de legume proaspete
Roșii, castraveți, salată verde etc. ,combinate după cum vă este poftă 300 g
27,00Salată de hribi cu arpagic și cuișoare
...capia, foi dafin, boabe de piper, boabe de muștar, toate opărite cu oțet de mere și ceva miere să nu vă sterpeziți la dinți 150 g
33,00Salată de varză
Frecată cu sare, oțet de mere și ulei grecesc 300 g
22,00Salată cu andive cu merișoare și stafide
200 g
36,00Salată verde
Servită cu o lămâie, că se poartă și nu o putem evita 300 g
24,00Diverse
Telemea de oaie
Din mărginimea Sibiului, presărată cu negrilică, adusă de un cioban atent selecționat 100 g
36,00Cașcaval de oaie
Asa de bune că mi-e și rușine să va spun că le face la Horezu..un spaniol 100 g
50,40Unt cu trufe negre
Amestecat bine și sărat puțin 50 g
21,00Unt
De 83%, ca să fie demn de numele lui 50 g
8,00Smântână
Din lapte de vacă covăsit 100 g
9,00Măsline grecești
Kalamata, că nu am găsit mai bune 100 g
18,00Ardei iute
3,00Chifle albe
Acum scoase din cuptor!
4,00Chifle negre
Acum scoase din cuptor!
4,00Mujdei de usturoi
Clasic românesc, strivit în piuliță, cu sare, ceva ulei și botezat cu apă chioară 200 g
7,00Sos de usturoi
Cu supă de pui și niște ardei iute, tocat 200 g
9,00Desert
George Enescu
Un desert special creat de către cofetarii Casei Capșa în onoarea marelui compozitor român. Cu aceeași bază ca și Joffre, dar puțin mai îndrăzneață prin blatul dens de cacao bine însiropat cu Grand Marnier și aiciditatea bucăților de portocală confiată , prajitura George Enescu este un desert-răsfăț pentru iubitorii de ciocolată negră 120 g
45,00Tartă CITRON
Blat dulce fondant umplut cu un compot de mango, cremă fină de lămâie combinată îndrăzneț cu ghimbir proaspăt 120 g
45,00Medovik
Blaturi din miere, crema de caramel și smântână. Perfecțiunea într-o prajitură 120 g
43,00Carmen Sylva
Prajitura cu ciocolată și cafea. Noi i-am adăugat alune de pădure, Amaretto și brâu inspirat din portul ramanesc 120 g
43,00Foret noire
Mousse de ciocolată neagră Caraibe 66% pus în valoare de un coulis de vișine cu alcool, cremă lejeră de vanilie de Madagascar și blat pufos de cacao 120 g
45,00Jardin D Eden
Mousse alb din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar și fructe proaspete cu blat ușor din bezea și alune de pădure 130 g
48,00Le Petite- Antonie
Creat în anul 2008, acest desert îmbină perfect fondantul blatului de cacao, crocantul praline-ului din alune de pădure, lejeritatea mousse-ului de Gianduja și finețea glasajului din ciocolată cu lapte 120 g
50,00Take Ionescu
Conține cremă de fistic, cremă de ciocolată și blat de migdale și cacao 120 g
45,00Trois chocolates
Mousse de ciocolată neagră Caraibe 66%, mousse de ciocolată cu lapte Guanaja 41% și mousse de ciocolată albă nu foarte dulce, toate așezate în straturi orizontale pe un blat pufos de cacao 120 g
45,00Tort de ciocolata
36,00CHEESECAKE
Textură extra cremoasă şi densă de cremă debrânză şi blatul crocant de biscuiţi sunt într-ocombinaţie irezistibilă.
33,00Gustul de picnic
Chifteluțe Zexe
Mult mărar, carne mustoasă, ceapă, usturoi, miez de pâine în lapte, o compoziție menită să redea chiftelei prestigiul de altădată 250 g
50,00Zacuscă de sturion
Cu castraveți, arpagic și pește mai degrabă bulgăresc, că al nostru încă nu s-a copt 180 g
48,00