

Zexe - Zahanaua Gastronomica
Antreuri reci
Foie Gras Entier cu dulceață iute de portocală și jeleu de tămâioasă
Am găsit rețeta în cartea Dnei Ecaterina Colonel Steriade, publicată în anul 1871, ne-a plăcut și o reintroducem în circuitul gastronomic Românesc 100 g
93 00
Batog de pește cu sos de hrean
Adesea întâlnit pe mesele moroșenilor, între doua carafe de pălincă 80/170 g
48 00
Biftec tartar
Amestec barbar de carne crudă, tocată la satâr, cu mirodenii 100/50 g
86 00
Fasole făcăluită
Pusă la muiat de cu seară, fiartă în apă ce se schimbă de 3 ori, dreasă cu zeamă de usturoi, sare și ornată cu solzișori de ceapă trasă în puțin ulei cu boia dulce 200/30 g
33 00
Icre de știucă
Preparate simplu după rețeta originală a negustorilor din Brăila 80 g
45 00
Piept de rață afumat
Maturat în sare cale de două săptămâni și lăsat la fum până rezultă ce urmează 100 g
53 00
Salată de boeuf
Mâncare strict românească, (dar cum să-i spui ” Salată de Bou”) având la bază o salată 200 g
44 00
Zacuscă de casă (ușor picantă)
Vinete coapte pe tablă, ardei kapia și gogoșar, ceapă din belșug, mirodenii și condimente tocate, fierte laolaltă și scăzute apoi la foc mic în cuptor 200 g
43 00
Zacuscă de sturion
Cu castraveți, arpagic și pește mai degrabă bulgăresc, că al nostru încă nu s-a copt 180 g
48 00
Zacuscă boierească cu hribi
La fel ca prima, dar înnobilată de ciupercă la mare modă acum, sub porecla de Funghi Porcini, de nu mai știu mușterii ce bagă in gură când intră în pițărie 180 g
50 00
Afumături 100g
Şunci, costiţe hituite, antricoate fierte sau uscate, slănină fiartă în moare, cârnaţi picanţi şi multe altele, preparate după reţete clasice cu ingrediente naturale, realizate în carmangeria proprie sub marca “Povestea Porcului” 100 g
36 00Muşchiuleţ / file crud afumat de porc Mangaliţa
Din carmangeria proprie 100 g
53 00
Terină de raţă cu dulceaţă de arpagic
După o reţetă împrumutată de la profesorii din Franţa. Cuprinde ficat de raţă îndopată, vin de Porto, mirodenii şi este însoţită de o dulceaţă de arpagic. 100 g
59 00
Salată de vinete
Proaspăt coapte la flacară şi amestecate cu solzişori de ceapă. 200 g
41 00
Salata de naut cu trufe negre- 200gr
Imprumutata de la turci si inobilata cu trufe negre
50 00
Antreuri calde
Tuslama regală din muchie și mură
Fiertură de-o noapte dreasă cu mujdei și iaurt, servită fierbinte, tuslamaua regală a fost la epocă mâncare de bază în mai toate cârciumile Bucureștene 300 g
50 00
Jumări boierești
Pentru că, spre deosebire de țărani, boierii își permiteau să le facă din garf 250 g
47 00
Fălcuțe de porc la garniță
O altă delicatesă uitată, pe care vrem s-o restituim spre delectare 150 g
59 00
Pipote de rață confiate
Se taie rața, se scoate rânza și se fierbe în grăsimea adunată, parfumată cu ceva mirodenii, la foc mic, cale de câteva ceasuri 120 g
55 00
Jumări de somn
Parfumate cu usturoi și prăjite la foc iute ca să mai cereți o porție 200 g
62 00
Chifteluțe Zexe
Mult mărar, carne mustoasă, ceapă, usturoi, miez de pâine în lapte, o compoziție menită să redea chiftelei prestigiul de altădată 250 g
47 00
Ciorbe
Ciorbă de ied
Cu smântână și tarhon, dupa o rețetă ardelenească uitată 70/ 300 g
47 00
Ciorbă de potroace (din pui din curte)
Se ia un pui de țară, se fierbe cu zarzavaturi, se acrește la limita suportabilului astfel rezultând o zeamă ce scoate băutura din chefli și untul din bucătari 100/ 300 g
38 00
Borş bucovinean cu ciuperci
Pentru că mai sunt şi muşterii fără dezlegare la carne, ce nu vrem să plece nemâncaţi! 80/300 g
36 00
Ciorbă de perișoare
Din carne tocată fin și fiartă scurt în borș de tărâțe 100/ 300 g
Indisponibil
Salate aperitiv
Frunze de salate de tot felul cu brânză de bivoliţă umplută cu trufe negre şi dressing de ridiche şi boabe de muştar
300 g
62 00
Frunze de salate cu dressing de portocală şi andive cu pipote confiate de raţă, piept de raţă afumat şi foie gras
300 g
65 00
Salată rucola cu somon afumat cu dressing de hrean, usturoi sălbatic, salvie, mentă şi seminţe de rodie
300 g
67 00
Frunze de spanac cu dressing de zmeură cu brânză de capră, seminţe de dovleac coapte
300 g
67 00
Frunze de salată cu avocado, roşii de grădină, chives, seminţe de dovleac şi dressing de lămâie
300 g
52 00
Cărnuri alese
Mușchi de vită argentinian
Bine fript, așa și așa sau în sânge, cum vă place 200 g
144 00
Piept de bibilică ( de curte )
Din bibilica, crescuta libera si neinghesuita de se tine carnea pe oase 200 g
82 00
Pulpe de bibilică ( de curte )
Aceeasi bibilica, alta parte anatomică 200 g
74 00
Ceafă de mangaliță-250g
Porcul de Mangalița, “Uleiul de măsline pe patru picioare” , fără colesterol, cu un conținut de Omega 3, 6 și 9 superior Somonului. Recomandat copiilor, bătrânilor și persoanelor cu probleme cardiovasculare și căutat cu insistență de cunoscătorii sănătoși datorită gustului de excepție. Crește într-un an cât alții în trei luni și dacă îl întâlniți pe stradă îl recunoașteți după părul lânos, lung și creț, fapt ce i-a atras porecla de “OAIE cu ȘORICI” 250 g
101 00
Antricot de vita
350gr
198 00
Grătar la jar
Patricieni-100gr
Piesă de rezistență a localurilor interbelice, uitată mai apoi, acest amestec nobil de cărnuri și arome a fost o importantă sursa de desfătare a mușteriilor. Ne facem datoria de a-i readuce în atenția Dvs. într-o interpretare proprie a rețetei Domnului Bacalbasa 100 g
34 00
Cârnăciori picanți- 100g
Având la bază compoziția cârnaților de Pleșcoi, umanizată mai apoi în carmangeria noastră 100 g
36 00
Cărnați Zexe-100g
Rețeta lui Nea Florică, carmangier cu talent (ce l-a avut ucenic netalentat și pe Matache, de-a ramas doar măcelar) 100 g
36 00
Mâncăruri gătite la cuptor sau la tigaie
Tocăniță de vițel
Tocăniță răzășească din carne de vițel, adaptare fericită a unei rețete culese și publicată de Radu Anton Roman 200/100 g
77 00
Fălcuțe de vițel în sos de vin
Nu le-am găsit pe la noi decât crude, le-am fiert vreo zece ore și le-am înnobilat cu un sos creat tot de Amalia. Și lângă acestea am așezat un piure prăjit cu ceapă 200/170 g
96 00
Pulpă de rață confiată, cu garnitură de varză și ardei iute
180/200 g... bună de te ascunzi ca să o mănânci singur
82 00
Ficat de rață îndopată ( sau foie gras)
Pus la foc iute și servit cu o garnitură de dulceață de portocale sau mere 200/180 g
134 00
Mancare de conopida cu masline
Reteta de la Manastirea Agapia- 300gr
68 00
Specialități măcelărești
Pizdulice
Piesă uitată și rar găsită pe meniuri, pentru că îndeobște era mâncată de parlagii, frăgezimea acestui mușchi neexersat este cu totul deosebită 100 g
33 00
Fudulii de tăuraș
Mângâiate cu zeamă de lămâie, frecate cu sare și mirodenii și fripte apoi la jar 100 g
33 00
Măduvioare
Prăjite în mălai sau în pergament pe grătar, dupa cum vă e poftă 100 g
33 00
Ficat de viţel de lapte în prapur
Opţional cu sos de măduvă de vită scăzut cu vin roşu. 100 g
36 00Pește
Saramură de crap
Cu mămăliguță și ardei iute (rețetă dobrogeană) 250 g
83 00
Crap fript
Cu sos de usturoi, ardei iute și mămăliguță (rețeta bunicii) 250 g
77 00
Rondele de sturion
Pește nobil, perpelit la jar și servit cu o garnitură de spanac preparată după rețeta lui Viorel de la Poarta Schei 200/180 g
103 00
Crap prăjit
Cu sos de usturoi, ardei iute și mămăliguță (rețeta bunicii) 250 g
77 00
Pană de somn la grătar
Bun pește și atent ales să n-aibă miros de mal 250 g
78 00
File de șalău cu sos de capere
Românesc, pentru că avem Dunăre nu Nil. Cu mujdei, cu sos de capere si cartofi natur 200/100 g
86 00Somon sălbatic la grătar cu garnitură de legume sotate în unt cu sos de ghimbir
200/180 g
103 00
Garnituri
Cartofi prăjiți chips
În untură de rață, după rețetă originală 200 g
31 00
Cartofi copți
În jar cu sos de smântână și usturoi 350 g
32 00
Cartofi piure
Prăjiți sau cu lapte, la alegere 300 g
29 00
Cartofi cu rozmarin
La cuptor cu ulei și plantă, până se rumenesc 200 g
29 00
Cartofi cu sos de îngheţată de trufe şi telemea veche de oaie
Când trufa se întâlneşte cu oaia şi se bat pe un cartof 200 g
33 00
Cartofi gratinați la cuptor cu pastă de brânză albastră
Un amestec de savori 300 g
38 00Varză călită în untură de rață
Zăcută 4 ore la foc mic, împreună cu boabe de piper, dafin și ceva afumătură...un deliciu 250 g
38 00Legume la grătar
Întoarse o dată, stropite cu puțin ulei și prăfuite cu sare 200 g
33 00Ciuperci la grătar
Perpelite iute să nu se scorojească 200 g
33 00Legume proaspete sotate în unt cu sos de ghimbir
Perpelite în unt şi presărate cu ghimbir şi o pilitură de usturoi 200 g
41 00Spanac Poarta Schei
O garnitură preparată după rețeta lui Viorel de la Poarta Schei 180 g
45 00Mămăliguță pripită
Dar vârtoasă, din mălai adus lunar de la moara din Măgurele 300 g
9 00Cartofi prajiti pai
In untura de rata, dupa reteta originala 200gr
28 00
Salate
Murături asortate
Murături de tot felul puse și pritocite de Nuța, soacra mea, cu pricepere moștenită de la bunica Oica ce-a tot perfecționat rețeta în cei 94 de ani de viața 300 g
29 00
Salată de sfeclă cu hrean
Din sfeclă coaptă îndelung și servită cu hrean ras 200/20 g
26 00
Salată de legume proaspete
Roșii, castraveți, salată verde etc. ,combinate după cum vă este poftă 300 g
24 00
Salată de hribi cu arpagic și cuișoare
...capia, foi dafin, boabe de piper, boabe de muștar, toate opărite cu oțet de mere și ceva miere să nu vă sterpeziți la dinți 150 g
33 00
Salată de varză
Frecată cu sare, oțet de mere și ulei grecesc 300 g
19 00Salată cu andive cu merișoare și stafide
200 g
36 00
Salată verde
Servită cu o lămâie, că se poartă și nu o putem evita 300 g
21 00
Desert
George Enescu
Un desert special creat de către cofetarii Casei Capșa în onoarea marelui compozitor român. Cu aceeași bază ca și Joffre, dar puțin mai îndrăzneață prin blatul dens de cacao bine însiropat cu Grand Marnier și aiciditatea bucăților de portocală confiată , prajitura George Enescu este un desert-răsfăț pentru iubitorii de ciocolată negră 120 g
37 00
Tartă de lămâie și ghimbir
Blat dulce fondant umplut cu un compot de mango, cremă fină de lămâie combinată îndrăzneț cu ghimbir proaspăt 120 g
37 00
Medovik
Blaturi din miere, crema de caramel și smântână. Perfecțiunea într-o prajitură 120 g
37 00
Carmen Sylva
Prajitura cu ciocolată și cafea. Noi i-am adăugat alune de pădure, Amaretto și brâu inspirat din portul ramanesc 120 g
37 00
Foret noire
Mousse de ciocolată neagră Caraibe 66% pus în valoare de un coulis de vișine cu alcool, cremă lejeră de vanilie de Madagascar și blat pufos de cacao 120 g
39 00
Jardin D Eden
Mousse alb din ciocolată Ivoire, vanilie de Madagascar și fructe proaspete cu blat ușor din bezea și alune de pădure 130 g
41 00
Le Petite- Antonie
Creat în anul 2008, acest desert îmbină perfect fondantul blatului de cacao, crocantul praline-ului din alune de pădure, lejeritatea mousse-ului de Gianduja și finețea glasajului din ciocolată cu lapte 120 g
42 00
Take Ionescu
Conține cremă de fistic, cremă de ciocolată și blat de migdale și cacao 120 g
37 00
Trois chocolates
Mousse de ciocolată neagră Caraibe 66%, mousse de ciocolată cu lapte Guanaja 41% și mousse de ciocolată albă nu foarte dulce, toate așezate în straturi orizontale pe un blat pufos de cacao 120 g
39 00